Starten met yoga

Yoga is toch iets zweverigs doen op een mat? Owja, en daarvoor moet je ook nog super lenig zijn! Als dat je eerdere ervaring is geweest dan ben je waarschijnlijk bij de verkeerde yogales beland. Net zoals fitness heb je in yoga ook verschillende soorten en maten. Maar waar moet je beginnen en wat moet je weten over yoga? In dit artikel wil ik je graag meenemen in de cursus ‘yoga voor dummies’.

“Life can be weird. Learn how to take care of youself in the midst of the chaos. Drink good water. Eat real food. Tell the energy vampires to fuck off. Really Breath. Speak up. Go outside. Find your tribe. Face your bullshit. Ask more questions. Make time to do more of what makes you feel alive.” – Brooke Hampton

Om te beginnen is yoga voor iedereen! Yoga betekend verbinding maken. Dit kan tussen beweging en ademhaling, lichaam en geest of misschien wet anderen. Hierdoor is yoga niet alleen de workout die we beoefenen op de mat. Het is een manier van leven. Maar om de eerste stap te zetten tot deze verbinding is het fijn om te weten waar je aan begint. Met vijf stappen help ik je op weg naar de eerste yogales.

Stap 1 – Weet wat yoga is

Zoals ik al zei is yoga bedoeld om verbinding te maken met je beweging en ademhaling of je lichaam en geest. Yoga komt uit het Sanskriet woord yuj, wat verbinden, samenvoegen en verenigen betekend. Dat Sanskriet wordt niets voor niets benoemd. De yoga movement komt namelijk uit India en is al jaaaaáren oud. De Yogasoetra’s, eeuwenoude geschriften die zijn opgesteld door de Indiase filosoof Patanjali, waren richtlijnen voor het leven, filosofische normen en fysieke houdingen. Pas veel later in 1922 kwam yoga pas naar Nederland. Het duurde even voordat deze hype op gang kwam. Maar eind jaren ’60, midden in het hippietijdperk, werd yoga ook steeds populairder in ons koude kikkerlandje.

Waar in India yoga een filosofische levensstijl is, oefenen wij in de Westerse cultuur vooral het fysieke aspect van yoga. Hier beoefenen we verschillende asana’s (yogahoudingen) in een sequence (reeks van oefeningen) waarbij de focus voornamelijk ligt om ademhaling.

Stap 2 – Zorg voor de juiste mindset

Om je eerste yogales te rocken heb je de juiste mindset nodig. Begin eerst met het loslaten van je gedachten over yoga, want yoga is voor iedereen! Wanneer je denkt dat yoga niet voor jou is zal het ook nooit wat voor jou worden. Yoga kan iedereen raken op verschillende vlakken.

De yogadocent zal van jou verwachten dat je een ‘open mindset’ hebt. Je gaat veel dingen beleven in een les die je nog nooit hebt gedaan en wat misschien een beetje weird aanvoelt. Stap uit die comfortzone en ga die weg naar het onbekend aan. Denk ‘ik kan iets nog niet’ in plaat van ‘ik ga dit nooit kunnen!’ Ontdek waar jouw leerproces is en sta open voor nieuwe ervaringen. ‘And don’t forget…just keep breathing.’

Stap 3 – Kies een yoga vorm

Jij bent er helemaal klaar voor! Je gaat met een open mindset de les in en je weet nu een beetje waar yoga voor staat. Maar ja, wat voor les ga je volgen? Zoals ik al eerder zei heb je yoga in verschillende soorten en maten. De meest bekende yoga vormen zet ik voor je op een rijtje.

  • Hatha yoga

Hatha yoga is de meest klassieke vorm van yoga. Deze vorm van yoga wordt ook het meest beoefend in de westerse cultuur. Iedere actieve vorm van yoga is afgeleid uit deze vorm van yoga. Bij hatha yoga draait het om het versterken en versoepelen van je spieren met de focus op je ademhaling. Er wordt niet van je verwacht om je meteen in allemaal moeilijke houdingen te wroeten en is daarom vrij toegankelijk voor iedereen. Het is een mooie vorm om kennis te maken met yoga.

  • Vinyasa yoga

Vinyasa wordt ook wel Flow yoga genoemd. Zie het als een flow van bepaalde houdingen op de beweging van je ademhaling. In een sequence beoefen je verschillende asana’s, waarbij iedere sequence een eigen doel kan hebben. Zo kan je een les beginnen met meerdere zonnegroeten om je lichaam op te warmen of werk je juist naar een sequence met veel balans en focus. Vinyasa is door zijn flow wat fysieker als hatha yoga. Zeker een leuke vorm als je een wat meer fysiekere les zoekt.

  • Ashtanga yoga

Ashtanga is een dynamische yogastijl waarbij de les is opgebouwd uit vaste opbouw van asana’s. Deze yoga stijl is vrij dynamisch en actief, waarbij het belangrijk is dat je spieren actief zijn. Ook draait het net zoals bij Vinyasa lessen om de flow van je ademhaling. Ashtanga yoga is er voor de Yogi die al een beetje bekend is met yoga en van een mentale en fysieke uitdaging houdt. Door de snelle vloeiende afwisseling van de asana’s kan een beginnende Yogi hier moeite ervaren met de les.

  • Yin Yoga

Bij Yin yoga draait het om overgave, ontspanning en loslaten. Bij deze stijl wordt vooral het bindweefsel en de gewrichten versoepeld. Ook worden de diepliggende spieren gerekt en het bekkengebied losgemaakt. Dit doe je door een asana wat langer vast te houden. Deze vorm van yoga is vrij nieuw. Eind jaren 70 werd het geïntroduceerd in de Westerse landen en al snel werd het populair. Doordat de aandacht bij een Yin les vooral ligt bij de ontspanning en overgave is de les voor de meeste deelnemers heel mindful.

  • Hot yoga

Hot yoga wordt ook wel Bikram yoga genoemd. En hot yoga is zeker hot! Je beoefent namelijk voor 90 minuten yoga houdingen in ruimte van ongeveer 40 graden Celsius. Hierdoor ga je natuurlijk veel zweten en volgens de guru Bikram die deze vorm van yoga heeft ontwikkeld is dit positief effect op je bloedsomloop en je spieren. Deze vorm van yoga moet je vooral echt liggen. Kan je bijvoorbeeld niet goed tegen hitte of heb je een compleet ander doel binnen de yoga? Dan is deze vorm van yoga misschien niet helemaal voor jou weggelegd.

  • Yoga nidra

Heerlijk, lekker slaap yoga! Of toch niet? Alle oefeningen doe je tenminste wel liggend met als doel om tot volledige ontspanning te komen. De meeste yogis die aan yoga nidra doen komen naar de les vanwege mentale of fysieke klachten. Met behulp van een stem die je door de sessie heen leidt kom je tot die volledige ontspanning die tussen waken en slapen zit.

  • Kundalini yoga

Deze vorm van yoga is denk ik de vorm die de meeste mensen “zweverig” vinden. Bij deze les beoefen je namelijk dynamische asana’s die gecombineerd gaan met krachtige ademhalingsoefeningen. Tot zover nog niet zweverig. Maar aan deze vorm van yoga worden ook mantra’s (gebed), meditaties en chakra’s toegevoegd. Het draait echt om bewust worden van lichaam en geest. De meeste yogi’s die aan deze les meedoen hebben al ervaring in de yoga en willen zichzelf meer vinden op spiritueel vlak.

Stap 4 – Kies hoe jij begint met yoga

Je kan natuurlijk beginnen met een aantal yogalessen op You-Tube. Vind hier een yoga teacher die jou het meest aanspreekt en waarbij jij je goed voelt. Een nadeel aan yogalessen die van tevoren zijn opgenomen is dat je geen persoonlijke feedback krijgt in jouw reis in de yoga. Hierdoor weet je niet of je de asana’s goed uitvoert en staat een blessure als snel op de loer.

Daarom zou ik kiezen voor een LIVE yogales waarbij je een docent hebt die jou kan begeleiden door de les. Het is daarbij wel belangrijk dat je jezelf op je gemak voelt bij je docent. Ook is het belangrijk dat je docent rekening houdt met jouw lichaam. Niet ieder lichaam kan alles maar klakkeloos nadoen en dat is ook helemaal niet het doel van yoga!

Vind dus een plek waar jij je op je gemak voelt en waar jij gezien wordt als jezelf!

Stap 5 – Zoek uit wat jij nodig hebt voor yoga

Voor yoga heb je maar weinig nodig. Namelijk jezelf en een yogamat. Hoe makkelijk is dat! Vaak hebben ze bij een yogaschool deze yogamatjes al klaarliggen. Wil je toch zelf lekker gaan shoppen en een mat aanschaffen omdat je dat fijner vindt, is de keuze rijk. Wanneer jij jouw mat hebt gescoord is het fijn dat je iets aantrekt waar jij je fijn in voelt. Een comfortabele legging/joggingbroek met een losse top/shirt is daarvoor een mooie basis. Voor het begin en het einde van de les kan het fijn zijn om een warme trui mee te nemen en wellicht een paar warme sokken.

Oh ja, heel veel mannen doen ook aan Yoga, voornamelijk om flexibiliteit en kracht te vergroten. Veel eredivisie voetbalteams zetten Yoga in voor hun spelers. Maar ook een top tennisspeler Novak Djokovic en acteur Robert Downey Junior (Iron Man) zijn met regelmaat op de mat te vinden.

Voor de yogis die hier en daar wat hulp kunnen gebruiken tijdens de les, kunnen gebruik maken van wat hulpstukken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een yogablok, een strap of een meditatiekussen.

Zo! De spoedcursus yoga voor dummies heb je doorlopen. Ga vooral onderzoeken wat bij jou past en sta open voor wat er op je af komt. En misschien zie ik je snel bij mij op de yogamat.

nl_NLNederlands