Ashtanga

Ashtanga is een dynamische yogastijl. Kenmerkend voor Ashtanga Yoga is, dat je ademhaling de leidraad vormt voor een vaste opeenvolging van asana’s. 
Met behulp van de houdingen en je ademhaling leer je hoe je geest en lichaam met elkaar in verbinding staan.
Je leert daardoor je grenzen kennen en deze te respecteren. Je zult ervaren dat het mogelijk is om vanuit respect je werkelijk te ontspannen en vervolgens innerlijk te groeien.

Je begint met de Primary Serie. Deze reinigt je lichaam. Door het uitvoeren van de houdingen wordt je bloed verwarmd, waardoor gifstoffen via transpiratie het lichaam verlaten. Elke asana maakt je lichamelijk en geestelijk klaar voor de volgende asana. De Ashtanga-series zitten bijzonder intelligent in elkaar.

Ashtanga betekend letterlijk ‘het achtvoudige pad’ of ‘acht ledenmaten’. Dit verwijst naar de acht verschillende disciplines van de yoga. Deze acht disciplines die beschreven worden in de Yoga Sutra vormen de basis van deze stijl. Deze acht disciplines zijn:

  1. Yama: een goed leven leiden
  2. Niyama: lichamelijk en geestelijk schoon zijn
  3. Asana: lichamelijke Yoga oefeningen
  4. Pranayama: ademhaling
  5. Pratyahara: controle over de zintuigen
  6. Dharana: concentratie
  7. Dhyana: meditatie
  8. Samadhi: overgeven aan gelukzaligheid

Met deze acht disciplines doe je dus meer dan oefeningen op je mat. Je reinigt je lichaam en geest. Hierdoor heeft deze les dus veel lichamelijke voordelen zoals een betere doorbloeding, soepele spieren en bewustwording. Daarnaast ontwikkel je (bij regelmaat) kracht, flexibiliteit en een betere conditie.

In het Sanskriet wordt de Primary serie ook wel ‘Yoga Shikitsa’ genoemd wat yoga therapie betekent.

Voor wie is Ashtanga?

Ashtanga is er voor iedereen! Wel kan deze lesvorm vaak in het begin als uitdagend ervaren worden vanwege het feit dat je lichaam en geest tijd nog hebben om te leren focussen. Discipline is hierbij ook een belangrijke factor.

nl_NLNederlands